Erişilebilirlik

“Çocuklarla İnsan Hakları Eğitimi İçin Kapsayıcı Öğrenme Materyalleri” projemiz kapsamında Söz Küçüğün Dijital Oyunu’nu geliştirme fikrimizin önemli nedenlerinden biri de Söz Küçüğün Kutu Oyunu’nun farklı gelişim gösteren ve özel ihtiyaçları olan tüm çocuklar için rahat oynanabilir bir oyun olmamasıydı. Bu nedenle dijitalleştirme sürecinde farklı engel gruplarınden özel gereksinimli çocuklar için oyunu ne ölçüde erişilebilir hale getirebileceğimiz üzerine proje ekibi olarak Erişilebilir Her Şey ile birlikte düşündük, çalıştık.


Belki erişilebilirlik kelimesini ilk defa duymuş olabilirsin. Erişilebilirlik; herhangi bir mekanın, ürünün, içeriğin, servisin, hizmetin hatta dijital ortamın engelliler ve yaşlılar dahil olmak üzere herkes tarafından anlaşılabilir, ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasıdır.
Erişilebilirlik ile ilgili daha fazla bilgi almak istersen Erişilebilir Her Şey’in websitesini inceleyebilirsin.


simgesi bulunduğu sitenin ya da başka bir ürünün erişilebilir olduğunu anlatan evrensel bir işarettir.


Söz Küçüğün Dijital Oyunu’nun sitesine de bu erişilebilirlik simgesini koyduk. Çünkü oyunu oynamak isteyen kör, az gören ya da fiziksel farklılıkları olan kullanıcılar için oyunu erişilebilir hale getirecek özellikler eklemeye çalıştık. Websitesinde kullanılan renklerin kontrast ayarına dikkat ettik, görsellere alternatif metinler ekledik. Oyunda hareket etmek için sürükleme ve kaydırma yerine sadece tıklama özelliği koyduk. Yüksek ya da ani çıkan seslere, bir anda ortaya çıkan animasyonlar gibi konulara duyarlılığı olan kişiler olabileceği için bu tür şeylere oyunumuzda yer vermedik.


Bir dijital oyunu erişilebilir hale getirmeyi biz ilk defa deneyimliyoruz. Atladığımız ya da yaparsak daha iyi olacağını düşündüğünüz önerileriniz olursa oyundaki iletişim sayfasından yazarak ya da cocukcalismalari@bilgi.edu.tr adresine mail atarak bize iletebilirsiniz.


KÖR KULLANICILAR İÇİN OYUN YÖNERGESİ


Söz Küçüğün Dijital Oyunu, Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği desteği ile BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından geliştirilmiştir.

Hollanda kraliyeti ve Çocuk Çallışmaları logosu

Bu oyun, 2023-2024 yılları arasında Hollanda Krallığı Büyükelçiliği İnsan Hakları Fonu ile desteklenen “Çocuklarla İnsan Hakları Eğitimi İçin Kapsayıcı Öğrenme Materyalleri Projesi” kapsamında BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından geliştirilmiştir. İçeriğin sorumluluğu BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi’ne aittir. Hollanda Krallığı Büyükelçiliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi
Eski Silahtarağa Elektrik Santralı
Kazım Karabekir Cad. No:2/13 E-4 219
Eyüpsultan/İstanbul

cocukcalismalari@bilgi.edu.tr