Oyun Hakkında Sorular

Oyuna kayıt olarak ya da kayıt olmadan “Hemen Oyna” butonundan giriş yapabilirsin. Oyuna başlamadan önce oyun sırasında kullanacağın arka planı seçebilirsin.

Oyunda sağ tarafta sıralanan kapalı 15 hak kartını açtığında oyun biter. Oyun ekranında üstte yer alan ilerleme barından ya da sağdaki hak kartları bölümünden açtığın kart sayısını ve kapalı kalan kart sayısını anlayabilirsin.

Bu oyunun amacı kapalı durumdaki 15 hak kartını açman. Oyun sırasında karşına çıkan gündelik hayatta karşılaşabileceğin haksızlıklar içeren olaylarda hakları koruyan cevapları vererek ve uğur böceği kartlarındaki sorulara doğru yanıt vererek çareler kazanabilir, çareler aracılığıyla da hak kartlarını açabilirsin.

Çareler hak kartlarının açılmasını sağlar. 5 farklı çare türü var:Destek - İstek - Çaba - Saygı - Cesaret. Çarelerin isimlerini belirlerken hakların hayata geçmesi için ihtiyacımız olanlardan ilham aldık. Bu çarelerden birer tane topladığında bir hak kartı açabilirsin. Oyun sırasında kaç çaren olduğu oyun ekranının altında çare isimlerinin altındaki bölmede rakamla yazıyor.

Oyunda “Diyelim ki” ile başlayan kartlardır. Yaşanan haksızlıkların yer aldığı durumlar içerir. Oyunda ilerledikçe iki farklı renkte olay olay kartıyla karşılaşacaksın.
Turuncu Olay Olay Kartı: Oyunun başlarında karşına çıkacak olay olay kartları. Bu kartlar yaşanan haksızlıklarla ilgili “ne dersin?” diyerek fikrini soruyor. Bu kartlarda hakkı koruyan ve hakkı korumayan cevap var. Yani ya 5 çare kazanırsın ya da çare kazanmazsın.
Mavi Olay Olay Kartı: 8. Hak kartını açtıktan sonra karşına mavi olay olay kartları çıkmaya başlar. Bu kartlar ise yaşanan haksızlıklarla ilgili “ne yaparsın?” diyerek yapacağın eylemi soruyor. Bu kartlarda hakkı koruyan ve hakkı korumayan cevabın yanında bir de başkasının hakkını ihlal eden cevap da var. Yani ya 3 çare kazanırsın, ya çare kazanmazsın ya da elindeki 3 çareyi kaybedersin. O yüzden seçim yaparken iyi düşünmen lazım.

Oyunda olay olay kartlarındaki durumların ilişkilendirildiği bir ya da iki tane hak kartına “ilgili hak kart(lar)ı” diyoruz. Olay olay kartlarındaki durumun en ilişkili olduğu bir ya da iki hak belirlenmiştir. Yani ilgili hak kartını okuduğunda olayın neden haksızlık olduğunu ve hakkın korunması ile ilgili ipuçlarını bulabilirsin.
Eğer hakkı koruyan yanıtı verdiğin olay olay, senin daha önce açtığın hak kartlarından bir tanesi ile ilişkili ise kazandığın çare sayısını ikiye katlıyorsun ve toplam 6 çare kazanıyorsun. Ama eğer ilgili hak kartın açıkken hakkı ihlal eden cevabı verirsen o zaman da kaybettiğin çare sayısı ikiye katlanır, yani 6 çare kaybedersin. Olayda cevabı verdiğinde ilgili hak kartın olup olmadığını oyun ekranının soluna gelen kutucuktan anlayabilirsin.

Eğer karşına turuncu ya da mavi olay olay çıkarsa; hakkı koruyan yanıtı seçtiysen 3 çare kazanırsın. İlgili hak kartını daha önce açtıysan kazandığın çare ikiye katlanır ve 6 çare alırsın. Ama hakkı korumayan yanıtı seçtiysen çare kazanmazsın.
Eğer karşına mavi olay olay çıkarsa; başkasının hakkını ihlal edecek cevabı verdiğin durumda daha önce kazandığın çarelerden 3 tanesi oyun tarafında rastgele seçilerek elinden alınır. Eğer ilgili hak kartın açıkken bu cevabı seçtiysen 6 çare kaybedersin.

Olay Olay kartlarında bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum, ne yapabilirim? Olay olay kartlarının yanıtlarında bir yanlışlık ya da eksiklik fark ettiysen cocukcalismalari@bilgi.edu.tr adresine e-posta atabilir ya da oyundaki iletişim formunu doldurabilirsin. Sana en kısa zamanda yanıt vereceğiz.

Haber kartı oyuncunun oyunundan bağımsız, yaşadığı toplumda çocuk hakları konusundaki gelişmelere ya da sorunlara dair bilgiler verir. Bu kartlardaki gelişmelere göre yeni bir hak kartın açılabilir, açtığın bir hak kartı kapanabilir, çare kazanabilir ya da çare kaybedebilirsin.

Haber kartlarında 4 farklı durumla karşılaşabilirsin;
Hak Kartı Açıldı: Böyle bir haberle karşılaştığında sıradaki hak kartın, herhangi bir çare kullanmana gerek olmadan kendiliğinden açılır. Oyunu bitirmeye bir adım daha yaklaşırsın.
Hak Kartı Kapandı: Böyle bir haberle karşılaştığında en son açtığın hak kartın, ne yazık ki kendiliğinden kapanır.
Çare Kazandın: Böyle bir haberle karşılaştığında rastgele 1 çare kazanırsın.
Çare Kaybettin: Böyle bir haberle karşılaştığında rastgele 1 çare kaybedersin.

Kutucukta takas teklifi yazısıyla karşılaştığında Dünyadaki birilerinin senin elindeki çarelerden bir tanesine ihtiyacı var demektir. Eğer evet diyerek çare takasını kabul edersen senin elindeki çarelerden bir tanesi takas için ihtiyacı olan kişiye gönderilir ama takas ettiğin çare yerine sana en çok ihtiyacın olan bir başka çare gelir.

Uğur Böceğini Yakala yazan kutular da karşına çıkacaklardan bir tanesi. Bu kutularda yazan cümlenin hangi hak kartında yazabileceğini doğru tahmin edersen rastgele 3 çare kazanırsın. Hak kartının önünde açık olması zorunlu değil. Ama bir öneri; her hak kartı açıldığında içinde yazanlara göz gezdirirsen uğur böceğini yakalaman ve 3 çare kazanman çok daha kolaylaşır.

Oyunda 4 farklı rozet var. Farkındalık Rozetleri, Dayanışma Rozetleri ve Mücadele Rozetleri.
- Farkındalık rozetlerini kazanmak için olay olaylarda hakkı koruyan cevapları seçmen,
- Dayanışma rozetlerini kazanmak için takas tekliflerini kabul etmen,
- Mücadele rozetlerini kazanmak için 15 hak kartı açarak oyunu bitirmen gerekiyor.

Bu hedeflere ne kadar çok sayıda ulaşabilirsen ona göre kazandığın yeni rozetler olacak. Bu rozetlerin isimleri bronz, gümüş veya altın isimleri alarak karşına çıkarak. Bu 3 türden 3 özellikteki tüm rozetleri kazandığında en son aşama rozeti olan Mavi Fil Elçisi rozetini kazanırsın.

Oyunda rozet kazanmak için oyuna kayıt olman; kayıt bilgileri ile giriş yap kısmından oyuna giriş yapman gerekir. Giriş yaptıktan sonra oynadığın tüm oyunlarda verdiğin hakkı koruyan cevaplar, kabul ettiğin takas teklifleri ve bitirdiğin oyunlar kaydedilmeye ve profil sayfanda görünmeye başlar.Bu rozetleri kazanmak için ne kadar sayıda ne kadar hedefe ulaşman gerektiğini öğrenmek için profil sayfasındaki Rozet Kazanma Kuralları yazan butona tıklayabilirsin.

Bazen hak kartlarını açman için gerekli olan 3 farklı türden çareyi tamamlayamayabilirsin. Hak kartını açamadığın bu gibi durumlarda yeni çareler kazanmanı sağlayacak haber haber kartlarını ya da uğur böceği kartlarını bekleyebilirsin. Ya da karşına çıkacak olay olay sorularını yanıtlamaya devam ederek hak kartı açmak için eksik olan çareyi bulmaya çalışabilirsin.

Oyuna yeniden başlamak istersen ekranın sol ortasında yer alan ev sembolüne tıklayarak anasayfaya dönebilir ve oyuna başlaya tıklayarak oyuna yeniden başlayabilirsin. Bunu yaptığında hakkı koruyan cevaplar ve kabul ettiğin takas teklifleri profil bilgilerine kaydolur. Ancak oyunu tamamlamadığın için bitirdiğin oyun sayısı değişmez.

Ekranın sol ortasında yer alan ev sembolüne ya da profil görseline tıklayarak oyundan çıkabilirsin. Oyundan çıkmadan önce karşına çıkan ekranda hakkı koruyan kaç yanıt verdiğini kaç takas önerisini kabul ettiğini öğrenebilirsin. Eğer kayıtlı oyuncu olarak oynuyorsan verdiğin hakkı koruyan cevaplar ve kabul ettiğin takas teklifleri profil bilgilerine kaydolur. Ancak oyunu tamamlamadığın için bitirdiğin oyun sayısı değişmez.

Oyun sonucunu iki şekilde görebilirsin. Ya açman gereken 15 hak kartını açarsın; böylece oyun bittiği için oyun özeti ekranına yönlendirilirsin. Ya da anasayfaya geçiş butonuna tıkladığında oyun senin önüne oyun sonucu ekranını çıkarır.

Oyunun nasıl oynandığını anlatan Nasıl Oynanır? videosunu izleyebilir ve bu Sorular bölümünden destek alabilirsin. İstediğin bilgiye halen ulaşamıyorsan cocukcalismalari@bilgi.edu.tr adresine e-posta atabilir ya da oyundaki iletişim formunu doldurabilirsin.

Site Hakkında Sorular

Oyunun ana sayfasında yer alan “Kayıt Ol” bölümünden e-posta (mail) adresin ile oyuna kayıt olabilirsin. Kayıt olmak için aktif olarak erişebildiğin bir e-posta adresinin olması gerekiyor.

Oyuna kayıtlı kullanıcı olarak giriş yapıyorsan e-posta adresini ve şifreni ilgili bölümlere yazman gerekir. Eğer şifreni unuttuysan şifremi unuttum bölümünden şifreni yeniden oluşturabilirsin.

Kayıt olmak zorunlu değildir. Kayıt olmadan da oyunu oynayabilirsin. “Hemen Başla” bölümünden doğrudan oyuna giriş yapabilirsin. Kayıt olmadan oyunu oynadığında daha önce oynadığın oyunların sonuçlarına erişmen mümkün olmaz ve bu durumda rozet kazanamazsın. Yani profil sayfan oluşmaz.

Oyunu şu an uygulama olarak indirmek mümkün değil.

Oyun şu an internet olmadan oynanmıyor.

Oyun şu an tek bir oyunda bireysel olarak oynanabiliyor. Ama arkadaşlarınla fiziksel olarak ya da dijital platformlarda bir araya gelerek ve bir oyun açarak birlikte olayları yanıtlayabilir, hak kartlarını birlikte açabilirsiniz.

Kutu oyunlarını bireysel olarak yaygınlaştıramıyoruz. Okullara ve çocuklarla çalışma yapan kurumlara kutu oyunlarını gönderiyoruz. Bu konuda daha fazla bilgi almak için cocukcalismalari@bilgi.edu.tr adresine mail atabilirsin.

cocukcalismalari@bilgi.edu.tr adresine mail atabilir ya da menüde yer alan iletişim formunu doldurabilirsin.

Söz Küçüğün Dijital Oyunu, Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği desteği ile BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından geliştirilmiştir.

Hollanda kraliyeti ve Çocuk Çallışmaları logosu

Bu oyun, 2023-2024 yılları arasında Hollanda Krallığı Büyükelçiliği İnsan Hakları Fonu ile desteklenen “Çocuklarla İnsan Hakları Eğitimi İçin Kapsayıcı Öğrenme Materyalleri Projesi” kapsamında BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi tarafından geliştirilmiştir. İçeriğin sorumluluğu BİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi’ne aittir. Hollanda Krallığı Büyükelçiliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi
Eski Silahtarağa Elektrik Santralı
Kazım Karabekir Cad. No:2/13 E-4 219
Eyüpsultan/İstanbul

cocukcalismalari@bilgi.edu.tr